Kaupunginhotellin tarina

Lue tarinamme

Stadshotellet 1899 — 2018

Kaupunginhotelli perustettiin vuonna 1899 niinkutsuttuun Fontellin taloon Kanavapuistikolla, jonka rakennutti aluelääkäri Kurtén vuonna 1805. Rakennuksen omisti myöhemmin merikapteeni S.W. Fontell, jonka mukaan talo on saanut nimensä. Runebergin perhe asui täällä vuosina 1811-1815, joiden pojasta Johan Ludvigista tuli myöhemmin Suomen kansallisrunoilija.

Kaupunginhotellin ensimmäinen entistäjä oli Emil Höglund. Hän rakennutti vuonna 1908 hotelliin Kanavaesplanadia pitkin kulkevan, kivisen kolmikerroksisen lisäosan, jonka suunnitteli arkkitehti Wanter Thomé. Lisärakennus sisälsi suuren, jugendhenkisen ravintolan ja ruokasalin. Myöhemmin rakennusta on modernisoitu ja siihen on lisätty yksi kerros. Rakennus jatkui 1930-luvulla, ja hotelli nykyaikaistettiin uudella sisustuksella.

1940-luvun lopulla kaupunki koki taloudellisen ponnahduksen, joka vaati kaupungin hotellitarjonnan laajentamista. Hotellin laajennustyöt jatkuivat nyt pohjoiseen Alholminkatua pitkin. Uudisrakennuksen suunnitteli tällä kertaa K.J. Ahlskog, ja hotelli sai myös modernin sisäänkäynnin ja vastaanoton Alholminkadulle. Kaupunginhotellin omisti pitkän aikaa yhtiö, jonka omisti kaupungin suurimmat teollisuusyritykset, ja hotellin kulta-aika oli juuri 1950- ja 1960-luvuilla.

1980-luvun puolessavälissä Kaupunginhotellin vanha puoli, eli Fontellin talo revittiin dramaattisissa olosuhteissa, josta seurasi vilkasta keskustelua ympäri maata. Revitty puoli korvattiin Kanavapuistikolle suuntautuvalla samannäköisellä julkisivulla, mutta modernimmalla sisäpuolella.

Vuonna 2020 Kaupunginhotelli jakautui kahtia. Kaupunginhotellin puolelle jäi 68 täysin remontoitua huonetta ja vanha puoli nimettiin Comfort Guesthouseksi. Guesthousen puolella on 30 huonetta.

Pietarsaaren Kaupunginhotelli on tänä päivänä vanhin Kaupunginhotelli-nimeä käyttävä hotelli Suomessa.